sobota, 20 października. 2012
Minnie Minnie
kategoria: PRZYJĘCIA

Wieczór strachów, najbardziej przerażająca noc w roku, święto duchów – tak określane jest Halloween. Wypadający w przeddzień Wszystkich Świętych zwyczaj coraz częściej, także w Polsce jest hucznie obchodzony. Wiadomo, że na każdej zabawie trzeba gościom zapewnić odpowiednie menu. A nic tak nie pobudza apetytu jak odrobina strachu i masa zabawy! Dlatego dobrej zabawy na Halloween nie będzie bez dobrego jedzenia.

Na stole muszą znaleźć się cukierki, lizaki i ciastka – najlepiej jeśli będą w kształcie duszków, piszczeli lub dyni. Papierowe dynie i sztucznapajęczyna z pająkiem doskonale będą wyglądały porozkładane między miseczkami z łakociami. Z czekoladowego ciasta niech wychodzą żelki w kształcie dżdżownic i robaków.

 

Warto jednak poznać kilka przepisów na przystawki, które nie tylko gościom będą smakowały, ale przede wszystkim ich zaskoczą i lekko przestraszą.Jednym z takich przepisów są szkiełka z próbką zakażonej krwi. Składniki:

  • szklanka cukru,
  • 1/3 szklanki przezroczystego syropu kukurydzianego,
  • dwie łyżki wody,
  • czerwony barwnik spożywczy
  • wykałaczki.

Zacznij od położenia na blasze specjalnego papieru do pieczenia. Do garnka wlej syrop, cukier i wodę. Ważne jest, by nie mieszać niczym w płynie, a jedynie delikatnie kręcić garnuszkiem. Powstała mieszanka powinna gotować się około 5 minut aż jej kolor zrobi się złocisty. Teraz należy wylać płyn na blachę i rozprowadzić go po całej powierzchni tak, by powstała cienka warstwa syropu – im cieńsza i gładsza, tym lepiej. Zostawmy blachę na około 10 minut, by syrop stwardniał. Odrywamy powstałą warstwę bardzo delikatnie od papieru (im cieńsza, tym większa szansa na złamanie, więc trzeba uważać).

 

Następny krok to rozgrzanie ostrza dużego noża nad ogniem. Kiedy ostrze jest już gorące, kroimy taflę cukru na mniejsze kawałki starając się upodobnić je do prawdziwych szkiełek laboratoryjnych. Pamiętaj, by nagrzać nóż przed każdym cięciem. Pocięte kawałki wkładamy na minimum kwadrans do lodówki, po czym na ich środki nakładamy wykałaczką kroplę czerwonego barwnika spożywczego i lekko ją rozcieramy. Szkiełka trzymaj jak najdłużej w lodówce, a przy podaniu – koniecznie obserwuj miny swoich gości.

 

Na porządnej zabawie halloweenowej nie może też zabraknąć krwawych palców. Te strasznie wyglądające ciasteczka migdałowe są jednak przepyszne, dlatego koniecznie je zrób. Mogą stanowić cel „jedzeniowej” zabawy na Halloween polegającej na zawieszeniu smakołyków na sznurkach i próbie zjedzenia ich bez pomocy rąk. Będą także stanowiły udanedekoracje na halloween .

 

Niezbędne składniki to:

  • 250 g margaryny do pieczenia,
  • szklanka drobnego cukru,
  • 1 jajko,
  • po 1 łyżce olejku migdałowego i olejku waniliowego,
  • 2 i 2/3 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ¾ szklanki migdałów obranych ze skórki i przepołowionych,
  • czerwony dżem (najlepszy będzie truskawkowy lub wiśniowy). 

Miksujemy ze sobą masło, cukier, jajko i olejki. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i mieszamy całość aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Formujemy z niego kulkę, którą chłodzimy przez pół godziny w chłodziarce. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni Celsjusza i w tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki. Wałkujemy i formujemy z niego palce. Na końcu każdego takiego palca umieszczamy połówkę migdała, by przypominał paznokieć. Nożem służącym do smarowania robimy małe nacięcia na ciastkach, by jeszcze bardziej upodobnić je do prawdziwych palców. Blachę wkładamy na 25 minut do piekarnika, by ciastka zrobiły się złotawe. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale ciastka zostawiamy jeszcze na parę minut w piekarniku, by lekko przestygły.

 

Upieczone ciastka dekorujemy wokół „paznokci” i w miejscach „odcięcia” ich od ręki czerwonym dżemem – im straszniejszy efekt – tym lepiej!

 

Trzecia propozycja jest przepisem na wyjątkowy napój halloweenowy.

 

Potrzebujemy sok z czarnych porzeczek, jabłkowy i wiśniowy, żelki w kształcie dżdżownic oraz rękawiczki foliowe, które nie mają w wewnętrznej stronie talku. Do rękawic wrzucamy żelki i do jednej rękawicy wlewamy soku jabłkowego, a do drugiej wiśniowego. Teraz rękawiczki związujemy na końcach i wkładamy je do zamrażalnika na parę godzin. Kiedy sok w rękawiczkach zamarznie, dokładnie usuwamy folię i gotowe odlewy dłoni wrzucamy do misy z ciemnym sokiem z czarnej porzeczki. Najlepszy efekt osiągniemy po pewnym czasie, kiedy „dłonie” zaczną się rozpuszczać, a tym samym uwalniać do naszego soku kolorowe, żelkowe robaki. Taki poncz to nie tylko smaczny i orzeźwiający napój, ale także rewelacyjnadekoracja halloweenstołu.

Poleć znajomemu

POLEĆ ZNAJOMEMU
Witaj!

Przesyłam Ci link do fajnego miejsca:
http://blogpartykiosk.pl/przyjecia/halloweenowe-menu/
- myślę, że Ci się spodoba. :) Sprawdź to na BlogPartyKiosk.pl!

Do zobaczenia,
Wiadomość wysłana
Newsletter