Perfekcyjny stół, czyli jak układać talerze i sztućce na stole

wtorek, 29 października. 2013
REDAKCJA
kategoria: PRZYJĘCIA

Podczas przyjmowania gości, to stół jest naszą wizytówką i świadczy o tym, czy poważnie traktujemy nas odwiedzających. Zanim podamy posiłki, to na nim goście skupiają swoją uwagę, dlatego ważne jest, aby nakrycie stołu było zgodne z ogólnie przyjętymi zasadami savoir vivre. Metod tych jest bardzo wiele, ale wszystko tak naprawdę zależy od ilości i wybranych przez nas posiłków, zasobów zastawy stołowej oraz rozmiaru stołu, jaki mamy do dyspozycji.

Ważną kwestią jest odpowiednia ilość talerzy, więc na duży, obiadowy talerz połóżmy drugi, mniejszy na przykład do sałatki. Jeśli w przygotowanym na daną uroczystość menu, mamy zaplanowane dania, z których zostaną odpadki, konieczne jest ustawienie na nie małego talerzyka lub miseczki, która powinna znajdować się skrajnie po lewej stronie. Na talerzu obowiązkowo kładziemy serwetkę, która dopełni wizerunek nakrycia stołu. Szklanki i kieliszki układamy po prawej stronie, najlepiej gdy znajdują się one na wysokości noży i łyżek. Zasada ich ustawienia jest zależna od tego, w jakiej kolejności będą podawane poszczególne napoje.

Często sprawą problematyczną jest odpowiednie ułożenie sztućców zarówno przed i po posiłku. Zgodnie z europejskimi standardami widelce umieszcza się po lewej stronie, a noże i łyżkę po prawej. Nóż zawsze musi być skierowany ostrzem do wewnątrz talerza. Sztućce umieszcza się w kolejności, w jakiej będzie się z nich kolejno korzystać – od zewnątrz do środka. Mały widelczyk do ciasta i łyżeczkę do kawy połóżmy zaś poziomo nad talerzem. Wszystkie sztućce muszą znajdować się w odległości 1 cm od brzegu stołu.

Odpowiednie ułożenie sztućców jest też ważne ze strony gościa. Znajomość kilku podstawowych zasad ułatwi komunikację i zarazem pozwoli uniknąć niekomfortowych sytuacji. Najważniejszą zasadą jest to, że sztućce raz zabrane z obrusu nigdy już na niego nie wracają. Kiedy robimy sobie przerwę w jedzeniu, albo chcemy coś wskazać odkładamy je na talerzu tak, by nóż był skierowany na godzinę 4, a widelec na 8. Sztućce nie powinny się krzyżować. Jeżeli zaś nasz talerz już jest pusty, ale nie chcemy by go nam jeszcze zabierano, powinniśmy ułożyć je w podobnej pozycji, jednak tak by na siebie nachodziły. Takie ułożenie oznacza, że oczekujemy na dokładkę. Aby dać znać, że skończyliśmy już posiłek, powinniśmy tym razem ułożyć sztućce równolegle, trzonkami skierowanymi na godzinę 5. 

Nieważne czy przygotowujemy romantyczną kolację, czy urodziny dziecka, podstawowe zasady dotyczące ustrojenia stołu są kluczowym elementem wieczoru. Kiedy chcemy nadać zastawie mniej oficjalnego charakteru zdecydujmy się na przykład na dekoracje urodzinowe: kolorowe serwetki, konfetti albo cukierki czekające na gościa przy jego nakryciu.

Ciężko dziś sobie wyobrazić elegancką kolację bez odpowiedniej dekoracji. Przygotowanie perfekcyjnego stołu to często sztuka, ale warto się jej nauczyć. Posiłek spożywany w takiej atmosferze będzie niczym ceremonia. Aby dopełnić idealnego wizerunku warto zadbać i o inne dekoracje stołu, takie jak aromatyczne świeczki czy kwiaty.

Poleć znajomemu

POLEĆ ZNAJOMEMU
Witaj!

Przesyłam Ci link do fajnego miejsca:
http://blogpartykiosk.pl/przyjecia/perfekcyjny-stol-czyli-jak-ukladac-talerze-i-sztucce-na-stole/
- myślę, że Ci się spodoba. :) Sprawdź to na BlogPartyKiosk.pl!

Do zobaczenia,
Wiadomość wysłana
Newsletter